Περισσότερες Γυναίκες στα Δ.Σ.


Προκλήσεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα από έρευνες:

  • Μόνο 13,7% των μελών των διοικητικών συμβουλίων ευρωπαϊκών εισηγμένων επιχειρήσεων είναι γυναίκες
  • Μόνο 3% των διευθύνοντων συμβούλων (CEOs) ευρωπαϊκών εταιρειών είναι γυναίκες 
  • Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για την προώθηση της πολυμορφίας και της ισότητας, όπως παράδοση ειδικών μαθημάτων, καθοδήγηση και δικτύωση με σκοπό την ενθάρρυνση και την προώθηση των γυναικών σε θέσεις  διαχείρισης κι ευθύνης σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς, όμως, τα αποτελέσματα δεν είναι σημαντικά κι ενθαρρυντικά. 
  • Σήμερα, 8,000 γυναίκες διαθέτουν τα προσόντα να κατέχουν θέσεις στα Διοικητικά Συμβούλια, όπως αυτά ορίζονται με βάση αυστηρά κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης από εισηγμένες εταιρείες. Μάλιστα, η λίστα αυτή των 8,000 γυναικών “Global Board Ready Women” που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Γυναίκες στα Διοικητικά Συμβούλια” των Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σχολών θα είναι διαθέσιμη για τις εταιρείες μέσω ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων.

Θετικά συμπεράσματα και διαπιστώσεις από μελέτες και προσωπικές εμπειρίες:

  • Tα επιχειρησιακά κέρδη των εταιρειών με γυναίκες στις περισσότερες θέσεις των διευθυντικών στελεχών είναι εντυπωσιακά υψηλότερα από τα κέρδη επιχειρήσεων με μόνο άνδρες στην ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας. Εκτός από τη Νορβηγία που είναι πρωτοπόρος, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ισπανία έχουν ληφθεί σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και ήδη καταγράφονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις ανώτατες θέσεις ευθύνης. Τι γίνεται όμως με τις άλλες χώρες;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση:

  • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2011 ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία την κοινοβουλευτική μου έκθεση (Έκθεση Κράτσα) με θέμα «Γυναίκες και διοίκηση επιχειρήσεων».
        Στην έκθεση αυτή τονίστηκε ότι:


    • Η ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών είναι πολύτιμη όχι μόνο για τις αξίες μας της δικαιοσύνης και της ισότητας, αλλά και ως μια επένδυση για ένα πιο παραγωγικό και δημιουργικό περιβάλλον εργασίας και για καλύτερες οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών μας, όπως υπογραμμίζουν οι περισσότερες μελέτες. 
    • Οι σοβαρές προκλήσεις της οικονομίας και της ανάγκης για ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων απαιτούν αντάξιες απαντήσεις. Πολιτικοί, οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες πρέπει να σταθούν στο ύψος των αναγκών και των απαιτήσεων. 
    • Ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φέρει νομοθετική πρόταση με δεσμευτικούς, μετρήσιμους στόχους για τη συμμετοχή των γυναικών στο επόμενο χρονικό διάστημα με ποσοστό τουλάχιστον 40%.
  • Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε πρόταση οδηγίας ύστερα από εισήγηση επιτρόπου  Βίβιαν Ρέντινγκ, με το οποίο το ποσοστό των γυναικών στα εποπτικά συμβούλια θα υπερδιπλασιαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Το φιλόδοξο νομοσχέδιο υπαγορεύει στην ουσία σε 5.000 εισηγμένες επιχειρήσεις στην ΕΕ να συμπεριλάβουν γυναίκες στα εποπτικά συμβούλια. Μέχρι το 2020 το ποσοστό των γυναικών στα εποπτικά συμβούλια θα πρέπει να  φθάσει στο 40%. 
  • Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με τις εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να καταλήξει σε μία νομοθεσία για τις ποσοστώσεις στα διοικητικά συμβούλια με βάση τις αρχές  της ισότητας και της  δίκαιης επιλογής υποψηφίων. Και όπως έχει αποδειχθεί, η αξιοκρατία και η διαφάνεια βοηθάει πάντα τις γυναίκες.

Ήρθε η ώρα για δράση και αποφάσεις από τις εταιρείες και τους φορείς χάραξης πολιτικής να λάβουν δεσμευτικά μέτρα για απτά αποτελέσματα.

Ήρθε η ώρα για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για να δώσουμε στις γυναίκες τη φωνή και το ρόλο που δικαιούνται.

Ήρθε η ώρα για ένα μέσο όπως οι ποσοστώσεις που θα «ταράξει τα νερά» και θα επιταχύνει τις αλλαγές και θα αναδείξει το πολύτιμο γυναικείο δυναμικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου